Followers

Sunday 22 January 2012

Ikan Wadi (perkasam ikan)

Ikan Wadi (perkasam ikan)
Punca resepi Resepi tradisi masyarakat banjar. Diambil dari laman web dibawah.
http://www.fortunecity.com/boozers/upsidedown/445/resepi.html
Bahasa malaysia
Bahasa banjar (kuyaan banjar)
Bahan-bahan 5 ekor ikan sepat (baru ditangkap)
1/2 bungkus kecil garam kasar
3 keping asam gelugur
1/2 cawan beras goreng
1 biji cili kering
1 ulas bawang kecil
1 sudu gula (jika hendak)
Ikan sapat 5 ikong (hanyar tangkapan)
Uyah kasar 1/2 bungkus halui
Asam galugur 3 kaping
Baras basangak 1/2 cawan (kisar )
Cabai karing 1 biji
Bawang halui 1 ulas
Gula (amun handak) 1 sudu
Cara membuatnya
Ikan sepat dibasuh bersih, sumbat perut ikan dengan garam.
Taburkan garam dalam bekas dan susun ikan berselang dengan garam, tutup dan biarkan 3 malam (kata orang dipaja').
Selepas tu keluarkan ikan, airnya direbus dan sejukan.
Ikan digaul dengan dengan beras kisar.
Masukan ke dalam bekas semula dan tuang airnya tadi bersama garam, asam, cili, bawang. Perap selama seminggu.
Ikan sapat basuh bersih, sumbat parut ikan awan uyah
Hambur uyah dalam wadah,
Susun ikan atasnya bersalang dangan uyah dan tutup dan biarkan 3 malam (ujar kita dipaja’)
Imbah dipaja tiga malam keluarakan ikan, jarang banyunya ,dinginakan.
Ikan digaul awan baras bakisar.
Buat dalam wadah ba’asa -tuang banyu Uyah campur asam, cabai, bawang
hijaakan samingguan sadang dirandang
anggaran 1/2 masak buati bawang bahiris awan cabai karing bahiris.

sudi-sudi la baca dan tinggalkan komen anda disini takpun like je da kira okeyy

No comments:

Post a Comment

terima kasih kerana meninggalkan komen yang menarik disini :)